پرسا بلاگ

تمام آنچه باید در مورد آزمایشگاه بدانید.

پرسا بلاگ

تمام آنچه باید در مورد آزمایشگاه بدانید.

شرکت “پرسا تجهیز ایرانیان ” بعنوان نماینده انحصاری و رسمی کمپانی های اروپایی و آمریکایی ، تامین کننده تجهیزات و ملزومات آزمایشگاههای مختلف اعم از مراکز تحقیقاتی ، دانشگاهی ، صنعتی ، پزشکی ، نفت ، گاز و پتروشیمی و سایر مصرف کنندگان در سراسر کشور می باشد.
جهت خرید و مشاوره لطفا تماس بگیرید.
۰۲۱ -۴۴۲۵۳۲۶۴
۰۲۱- ۴۴۲۵۳۲۰۳

  • ۰
  • ۰

باریجه یکی از گیاهان ارزشمند دارویی و صنعتی ایران است که در مناطق کوهستانی و مرتفع کشور می‌روید. این گیاه با نام علمی Ferula gummosa شناخته می‌شود و از تیره چتریان (Apiaceae) است. باریجه گیاهی چندساله، پایا و بومی فلات ایران است که به‌صورت خودرو در ارتفاعات استان‌هایی مانند همدان، چهارمحال و بختیاری، فارس، اصفهان، خراسان و کرمان یافت می‌شود. باریجه در میان دامنه‌های صخره‌ای، خاک‌های سبک و شرایط آب‌و‌هوایی خشک و سرد به‌خوبی رشد می‌کند.

ویژگی برجسته گیاه باریجه، ترشح صمغی معطر و چسبناک از ریشه یا طوقه آن است. این صمغ که در ادبیات علمی و صنعتی به نام "گالبانوم" شناخته می‌شود، یکی از پرکاربردترین فراورده‌های طبیعی در حوزه داروسازی، عطرسازی، طب سنتی و صنایع شیمیایی است. مردم بومی از گذشته‌های دور با بریدن پایه گیاه، شیرابه آن را استخراج و پس از خشک‌شدن، جمع‌آوری می‌کردند. این کار هنوز هم در بسیاری از مناطق با همان شیوه سنتی انجام می‌شود.

در طب سنتی ایران، باریجه دارای طبع گرم و خشک معرفی شده و برای درمان بیماری‌های متعددی کاربرد داشته است. از جمله مهم‌ترین موارد مصرف آن می‌توان به رفع نفخ معده، درمان آسم، تسکین دردهای مفصلی، تقویت قوای جنسی و بهبود گردش خون اشاره کرد. این صمغ همچنین دارای خاصیت ضدعفونی‌کننده و خلط‌آور است و از آن برای پاک‌سازی دستگاه تنفس استفاده می‌شود. بوعلی سینا در کتاب قانون از باریجه با عنوان دارویی قوی در درمان فلج و بیماری‌های مغزی یاد کرده است.

در صنایع مدرن، صمغ باریجه به دلیل رایحه گرم و تند خود در فرمولاسیون بسیاری از عطرهای مشهور جهانی حضور دارد. همچنین در صنایع غذایی خاص، مواد آرایشی، ساخت بخورهای مذهبی و برخی داروهای گیاهی، از عصاره یا پودر باریجه بهره‌برداری می‌شود. ترکیبات مؤثر موجود در باریجه شامل رزین‌ها، اسانس‌های فرار، ترپن‌ها و ترکیبات کومارینی است که هرکدام دارای خواص بیولوژیکی قابل توجهی هستند.

با وجود همه مزایا، باریجه در معرض تهدید است. برداشت بی‌رویه، چرای دام، آتش‌سوزی‌های طبیعی و نبود برنامه‌های حفاظتی باعث شده است ذخایر طبیعی آن کاهش یابد. صمغ‌گیری غیراصولی باعث آسیب به گیاه و حتی مرگ آن می‌شود. از همین رو، کارشناسان منابع طبیعی توصیه می‌کنند برداشت باید به‌صورت تناوبی و با حفظ گیاه مادری انجام گیرد. همچنین توسعه کشت باریجه در اراضی مستعد، می‌تواند به عنوان راهکاری پایدار در حفاظت از منابع طبیعی، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی مناطق روستایی مورد توجه قرار گیرد.

در مجموع، باریجه نه‌تنها یک گیاه دارویی است، بلکه بخش مهمی از سرمایه‌های طبیعی ایران به‌شمار می‌رود. با برنامه‌ریزی، آموزش بهره‌برداران و سرمایه‌گذاری علمی، می‌توان از این میراث سبز کوهستانی به‌صورت پایدار و سودمند بهره‌برداری کرد؛ به گونه‌ای که آیندگان نیز از فواید آن بهره‌مند شوند.

  • ۰۴/۰۲/۱۷
  • PORSA TAJHIZ

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی